Η Ιστορία μας

Η αφορμή αλλά και αιτία ίδρυσης της Αμυμώνης, ήταν η έλλειψη οποιοδήποτε κατάλληλου εκπαιδευτικού πλαισίου για παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες.

Η Κα Παρασκευή Μπέλλου, μητέρα παιδιού που τότε αντιμετώπιζε αυτή την πραγματική ανεπάρκεια στη χώρα, εμπνεύστηκε και δημιούργησε μαζί με άλλους  γονείς που αντιμετώπιζαν την ίδια αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους, την Αμυμώνη.

Τον πρώτο έως τότε φορέα που στόχο είχε το αυτονόητο: Να έχουν και τα τυφλά παιδιά με πρόσθετες αναπηρίες, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την αξιοπρέπεια.

Από τότε έχουν περάσει 22 χρόνια. Η Kα Μπέλλου, σκεπτόμενη πάντα όχι μόνο το δικό της παιδί, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που βρίσκονται σ’ αυτή την τόσο δύσκολη κατάσταση, μέσα από πολύ μεγάλο αγώνα, επιμονή, υπομονή και τεράστια δύναμη, υποστηριζόμενη από γονείς που βιώνουν τις ίδιες αντιξοότητες, συνεχίζει να δίνει τον αγώνα της. Η Αμυμώνη όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τα 4 προγράμματα που λειτουργεί, περιθάλπει, βοηθά και εκπαιδεύει πάνω από 200 παιδιά, αλλά παράλληλα καθοδηγεί και στηρίζει με κάθε τρόπο και τις οικογένειές τους.

Στέγη-Πικέρμι

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στο Πικέρμι

Το μεγάλο όνειρο όλων των γονιών της Αμυμώνης υλοποιήθηκε το 2012 με τη μορφή της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στο Πικέρμι. Το πρώτο σπίτι στην Ελλάδα, ειδικά διαμορφωμένο για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, ήταν δωρεά του Ιδρύματος ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ και στεγάζει σήμερα επτά άτομα με στόχο την δια βίου παραμονή τους σε οικογενειακό περιβάλλον.